Hoe kan ik een zzp worden?

In Nederland zijn er op dit moment meer dan een miljoen zzp’ers en jij wilt eventueel ook een zzp worden. Maar wat houdt nou de term zzp’er in en waarom is het zo populair? Zzp is de afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Als je naar de wet kijkt, bestaat eigenlijk een zzp’er niet. Je kan je bij de Kamer van Koophandel niet inschrijven als zzp’er. Je dient aan te geven dat het om een eenmanszaak gaat. De term wordt vaak wel gebruikt, om aan te geven dat er geen personeel indienst is en dat de persoon zelf de werkzaamheden uitvoert. Zzp’ers worden ook wel vaak freelancers genoemd. Een eigen bedrijf starten is makkelijk te regelen. Je hebt geen startkapitaal nodig en kan gewoon vanuit je huis starten.

In een paar stappen zzp worden

Hieronder tref je de belangrijkste stappen die je op orde moet hebben om te kunnen starten als zzp’er:

  • Kies eerst een naam en omschrijf jouw diensten
  • Bekijk en vergelijk de rechtsvormen
  • Meld je aan bij de Kamer van Koophandel
  • Bepaal je uurtarief
  • Zorg dat je administratie voldoet aan de wettelijke eisen (via AdministratieNL ben je natuurlijk hiervan verzekerd)
  • Ga op zoek naar klanten en opdrachtgevers

Zzp worden Stap 1: Kies eerst een naam en omschrijf jouw diensten

Een bedrijfsnaam verzinnen kan een hele klus zijn. Eenmaal gevonden merk je vaak dat deze namen al bezet zijn of de domeinnamen al geregistreerd zijn. Vaak zie je wel dat zzp’ers hun eigen naam gebruiken met de diensten vermelding erachter of ervoor. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld Arie Jansen tegelzetbedrijf, Willemsen onderhoud, etc.. Daarnaast moet je goed nadenken over de diensten die je wilt inzetten. Bij je kvk inschrijving wordt er hier namelijk naar gevraagd.

Jouw bedrijfsnaam moet wel aan een aantal regels voldoen:

  • De bedrijfsnaam mag niet een verkeerde indruk wekken
  • Je mag geen merknamen van anderen gebruiken, bijvoorbeeld Coca Cola, Apple, etc.
  • Speciale tekens mag je niet gebruiken in jouw bedrijfsnaam

Zzp worden Stap 2: Kies een passende rechtsvorm

Als zzp’er of freelancer ben je vrij om een rechtsvorm te kiezen. Vaak wordt er wel gewoon voor een eenmanszaak gekozen, omdat deze makkelijk en simpel te openen is. Bij een besloten vennootschap moet je bijvoorbeeld de oprichting via een notaris regelen. De kamer van koophandel heeft trouwens een handig overzicht van de verschilende rechtsvormen gemaakt, waardoor je makkelijk de rechtsvormen kunt vergelijken.

Zzp worden Stap 3: Meld je aan bij de Kamer van Koophandel

Je hebt nu een bedrijfsnaam en rechtsvorm gekozen. Daarnaast weet je precies welke diensten je wilt gaan aanbieden. Eindelijk kan je een zzp worden. Je kan nu de inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelen. Na jouw inschrijving bij kvk ontvang je direct een btw-nummer. Je hoeft jouw bedrijf niet nogmaals bij de Belastingdienst aan te melden, omdat dit automatisch voor je wordt geregeld. Je ontvangt een speciale BTW-nummer voor jouw bedrijf en kan meteen aan de slag.

Zzp worden Stap 4: Bepaal je uurtarief

Het is belangrijk dat je uitzoekt welke uurtarieven er in jouw sector of beroep worden gehanteerd. Deze hangt natuurlijk van je werkervaring ook af. Het is in ieder geval van belang om een minimumgrens aan te houden. Dan is alles wat daarboven wordt overeengekomen een mooi meevallertje.

Zzp worden Stap 5: Zorg voor een correcte administratie

Het bijhouden van een gedegen administratie is wettelijk verplicht. Uit ervaring weten we dat zzp’ers liever bezig zijn met datgene waar ze goed in zijn, en liever geen omkijken hebben naar de administratie. Jouw facturen moeten bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde regels. Daarnaast moet je per maand of per kwartaal de aangifte Omzetbelasting indienen. Daarnaast moet je natuurlijk een goed overzicht hebben van je inkomsten en uitgaven. Via AdministratieNL kan je 24/7 je cijfers volgen en je administratie bekijken. Alles wordt automatisch voor je verwerkt.

Zzp worden Stap 6: Ga op zoek naar klanten

Nu ben je uiteindelijk aangekomen bij de belangrijkste stap, het vinden van klanten en opdrachtgevers. Dit is essentieel, omdat je natuurlijk omzet wilt maken en geld wilt verdienen. Je kan natuurlijk zelf klanten benaderen via de mail of telefonisch. Daarnaast kan je via bepaalde bemiddelaars opdrachten vinden.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.