Hoe kan je een ZZP administratie bijhouden?

Je bent een ZZP’er en wilt de administratie bijhouden, maar waar moet je beginnen en wat is belangrijk. In dit artikel leggen wij kort uit wat je als ZZP’er moet regelen. Het gaat om de volgende zaken:

Het bijhouden van de ZZP administratie

Een ZZP administratie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je moet als ZZP’er de administratie correct en volledig bijhouden. Dit betekent dat je al je bonnetjes en facturen moet bewaren. Daarnaast moet je natuurlijk ook een overzicht hiervan kunnen uitdraaien. Dit kan natuurlijk in excel, maar je kan ook kiezen voor een boekhoudprogramma. Als je liever bezig bent met je passie en vak, dan kan je een online boekhouder om de arm nemen. AdministratieNL is een online boekhouder, waarbij je altijd toegang hebt tot je boekhouding. Daarnaast verzorgen wij al je aangiften.

Jaarcijfers opmaken uit je ZZP administratie

Het is belangrijk dat je na afloop van een bepaald jaar, een overzicht hebt van je balans en winst- en verliesrekening. Dit overzicht is bepalend voor de belasting die je straks eventueel moet gaan betalen. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je dit kan doen. Boekhouden is toch een vak apart. Via AdministratieNL ben je voorzien van de jaarcijfers en heb je er geen omkijken naar.

Het indienen van de BTW aangifte voor ZZP’ers

Ook de BTW is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Je moet als ZZP’er (meestal) om de drie maanden aangifte BTW doen. Je moet dus wel de zzp administratie in orde hebben, wil je de aangifte kunnen indienen. Hierin geef je precies aan wat je omzet is en hoeveel btw je moet afdragen. Daarnaast moet je ook de BTW op inkopen, de zogenoemde voorbelasting, aangeven. Heb je in een bepaalde tijdvak niet een correcte aangifte opgestuurd, omdat je bijvoorbeeld een factuur was vergeten mee te nemen. Geen paniek. Dan kan je een BTW suppletie indienen. Indien je een abonnement via AdministratieNL neemt, dan hoef je je geen zorgen te maken over de BTW aangiften. Wij regelen alles voor je.

De inkomstenbelasting voor de ZZP’er

Je hebt uiteindelijk de ZZP administratie afgerond. De BTW aangiften zijn gedaan en de jaarcijfers heb je opgemaakt. Nu moet je de winst of verlies die je in dat jaar hebt gemaakt, invullen in je aangifte Inkomstenbelasting. Het invullen hiervan is niet zo gedaan. Dit vergt de enige deskundigheid. Ook met name om bepaalde kortingen toe te passen. Hierdoor bespaar je natuurlijk een hoop belasting die je niet hoeft te betalen. De aangifte Inkomstenbelasting zit standaard in onze abonnementen.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.