Hoe moet je de vennootschapsbelasting berekenen?

Allereerst is het van belang dat de winst volgens de boekhouding overzichtelijk wordt gemaakt. Dus de omzet minus de kosten. Daarna zullen er fiscale aftrekmogelijkheden toegepast kunnen worden. Vennootschapsbelasting berekenen is dus niet zo een twee gedaan, en verdient extra aandacht. Indien je dit niet doet, kan je onnodig teveel belasting betalen.

Je moet hierbij wel rekening houden met het goed koopmansgebruik. Goed koopmansgebruik betekent niets anders dan dat de boekhouding en manier waarop deze wordt gehouden, waarheidsgetrouw wordt vastgesteld.

Voorbeeld vennootschapsbelasting berekenen

Je wilt voor je eigen situatie de vennootschapsbelasting berekenen, maar weet niet hoe je dat moet doen. Wij hebben voor jou een voorbeeld berekening gemaakt, die je handig kan gebruiken voor je eigen situatie. Stel dat we een BV als voorbeeld nemen, waarbij de volgende gegevens van toepassing zijn:

vennootschapsbelasting berekenen

De niet aftrekbare boetes vermeerderen de winst volgens de boekhouding. Daarnaast zorgen zowel de investeringsaftrek alsmede de verrekenbare verliezen ervoor dat het belastbaar bedrag vermindert wordt.

Uiteindelijk betaal je dus 19% vennootschapsbelasting over € 80.000, hetgeen neerkomt op € 15.200,-.

Indien je direct over de winst uit de boekhouding de vennootschapsbelasting zou berekenen, dan zou je in totaal € 19.000 belasting moeten betalen.

Tarieven vennootschapsbelasting berekenen

Wij hebben een overzicht tarieven vpb gemaakt die gelden voor de Vennootschapsbelasting.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.