Rekening courant tussen BV en DGA

Er is een verhouding tussen jou en de BV, de zogenoemde rekening courant dga. Dit is een rekening van de BV, waarbij er uiteindelijk een vordering of schuld naar voren komt. De rekening courant is niet hetzelfde als een lening en de Belastingdienst bekijkt dit ook deze manier. Alle bedragen die tussen jou en jouw BV plaatsvinden, worden geboekt op een zogenoemde rekening courant. Indien je meer of minder hebt opgenomen dan bijvoorbeeld je DGA salaris, dan ontstaat er een rekening courant positie. Of je laat bijvoorbeeld een privé rekening betalen via de BV.

Een rekening courant tussen DGA en BV kan op de volgende 2 manieren plaatsvinden en ontstaan:

  • De BV heeft een vordering op de DGA
  • De BV heeft een schuld aan de DGA

rekening courant dga

Vordering van de BV op de DGA

De BV heeft een vordering op jou als DGA. Je hebt dus teveel opgenomen, of je hebt teveel privé betalingen verricht vanuit de rekening van de BV. Hierdoor heeft de BV een vordering op jou als DGA. Indien de bedragen hoger zijn dan € 17.500 dan dien je hierover een zakelijke rente te hanteren. Tevens dient de BV de renteopbrengsten aan te merken als opbrengst, en hierdoor is deze belast met Vennootschapsbelasting.

Schuld van de BV aan de DGA

De BV heeft een schuld aan de DGA. Indien de bedragen hoger zijn dan € 17.500 dan dien je hierover een zakelijke rente te hanteren. De rentelasten kunnen als kosten worden aangemerkt bij de BV. Echter bij de DGA dient de renteopbrengst opgenomen te worden in de aangifte Inkomstenbelasting, daar dit onder de ter beschikkingsregeling valt. Hierover betaal je dan in Box 1 het geldende tarief aan belasting.

Voorbeeld rekening courant overeenkomst

Wij hebben een Voorbeeld-rekening-courant-overeenkomst voor je opgesteld. Deze kan je gebruiken voor de schuld of vorderingspositie tussen jou als DGA en de BV.

Waar let de Belastingdienst op?

De Belastingdienst heeft met Prinsjesdag een hoop aantal maatregelen genomen om het excessief lenen bij de eigen vennootschap te ontmoedigen en tegen te gaan. In dit maatregel wordt aangegeven dat DGA’s die meer dan € 500.000 lenen van hun eigen BV, dus een rekening courant positie vordering van de BV op de DGA, belast worden in box 2 en hierover belasting moeten betalen.

Om geen onenigheid te hebben inzake de rekening-courant positie, moet je op de volgende punten letten:

  • Wordt er rekening gehouden met een rekening courant overeenkomst
  • Is er een zakelijke rente gehanteerd
  • Zijn er zekerheden afgegeven

Rente rekening courant dga

Indien de rekening courant positie minder is dan €17.500, dan hoef je geen rekening te houden met rente. Je hebt in bepaald jaar net even meer geld nodig dan je dga salaris, en keert wat meer uit naar jezelf. Hierdoor ontstaat er een rekening courant positie.

Het is wel van belang dat de gehanteerde rente een zakelijke rente is. De hoogte van deze zakelijke rente hangt van een aantal factoren af, zoals de vraag wat de hoogte van de rente is op de markt voor beleggers, of het rentetarief vast of variabel is. Op de website van de Belastingdienst tref je over het zakelijke rentetarief uitgebreide informatie aan.

Maar let wel op: de Belastingdienst gaat de komende jaren extra aandacht hieraan besteden en probeert het excessief misbruik hiervan te voorkomen. Zie hierboven de gedetailleerde uitleg hierover.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.