Wat betekent parttime ondernemen?

Eigenlijk zegt de naam het al, “parttime” ondernemen. Dit is het tegenovergestelde van fulltime ondernemen. Een fulltime ondernemerschap houdt in dat je rond de 40 uur per week bezig bent je onderneming. Als we het hebben over parttime ondernemen, dan ben je minder dan 36 uur per week aan het werk, maar wel meer dan 12 uur per week. Je bent dus als parttime ondernemer zowel elders in loondienst, alsmede bezig met je onderneming. Met name door de mogelijkheden om via Internet te ondernemen, is het parttime ondernemerschap steeds populairder in de laatste jaren. In het vervolg zullen we de voor- en nadelen uitleggen, tezamen met de fiscale gevolgen.

Welke voordelen en nadelen heeft parttime ondernemen?

Je hebt natuurlijk bij parttime ondernemen zowel voor- alsmede nadelen. Hieronder zullen we deze kort toelichten.

Wat zijn de voordelen van parttime ondernemen?

Hieronder geven we de voordelen aan van parttime ondernemen:

 • Je loopt veel minder financiële risico’s
  • Je hebt naast je onderneming tevens een baan, waardoor je in ieder geval vanuit je dienstbetrekking vaste inkomsten hebt, zodat je in ieder geval je vaste lasten kan betalen.
 • Er is geen tijdsdruk
  • Een beginnende ondernemer heeft doordat hij tevens vaste inkomsten heeft, geen tijdsdruk om direct omzet te draaien. Hierdoor zal je bepaalde keuzes weloverwogen kunnen nemen
 • Uiteindelijk niks voor jou ondernemerschap, dan kan je direct stoppen
  • Je hebt de periode als parttime ondernemer ervaren en bent tot de conclusie gekomen om er niet verder mee te gaan. Je kan direct jouw bedrijf beëindigen en je dienstverband als fulltime medewerker voortzetten.
 • Je bent nog steeds verzekerd
  • Doordat je in loondienst blijft, ben je nog steeds verzekerd voor bijvoorbeeld ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Wat zijn de nadelen van parttime ondernemen?

Hieronder geven we de nadelen aan van parttime ondernemen:

 • Je hebt natuurlijk een vaste baan, waardoor je niet continu bezig kan zijn met je ondernemerschap
  • Heel vaak zie je dat parttime ondernemers in de avonden en weekenden bezig zijn met hun onderneming, waardoor ze minder vrije tijd hebben.
 • Werkgever op de hoogte stellen en akkoord krijgen
  • Veel werkgevers zullen toch op de een of andere manier wantrouwend kijken naar een werknemer die ook een onderneming heeft.
 • Inkomstenbelasting kan hoger uitkomen
  • Doordat je nog geen belasting betaald over je inkomsten vanuit jouw onderneming, kan je aan het einde van het jaar een aanslag ontvangen waarbij je een bedrag moet terugbetalen.
 • Geen pensioen
  • Voor de urenbesteding binnen jouw bedrijf, wordt er geen pensioenpotje opgebouwd.

parttime ondernemen in nederland

Parttime ondernemen en de Belastingdienst

De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen een parttime en fulltime ondernemer. Je bent dus wel of niet ondernemer. Hierbij maakt de Belastingdienst een onderscheid tussen ondernemer voor de Inkomstenbelasting en de Omzetbelasting. De belastingen die je moet betalen hangen af van het totaal van je verzamelinkomen. De Belastingdienst pakt de gegevens van de Kamer van Koophandel.

Om eventueel bepaalde kortingen als ondernemer te kunnen genieten, moet je voldoen aan het urencriterium. Indien je minimaal 1225 uur aan je onderneming hebt besteed, dan kom je aanmerking voor deze kortingen. Stel dat je in oktober jouw onderneming hebt opgericht, dan is het hoogstwaarschijnlijk niet haalbaar om hieraan te voldoen.

Een ander aspect is dat je bij het invullen van de jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting, rekening moet houden met de gegevens van je onderneming. Je dient hierbij de balans en winst- en verliesrekening in te vullen.

Daarnaast moet je per kwartaal aangifte doen voor de Omzetbelasting. Let op: misschien kom je wel in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Dan gelden er andere voorwaarden.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.