Wat is een openingsbalans?

De openingsbalans geeft de startsaldo’s aan van je boekhouding. De openingsbalans geeft de beginstand van de balans aan. Alle bezittingen (debiteuren, liquide middelen, materiële vaste activa, voorraad) schulden (crediteuren, voorzieningen) en eigen vermogen vormen de beginbalans. Heel vaak is dit bij startende eenmanszaken en zzp’ers gewoon nihil. De beginwaarden zijn dus pakweg niet aanwezig.

Je hebt ook een openingsbalans bij bestaande ondernemingen. De eindcijfers van bijvoorbeeld 2018, worden ook wel de openingsbalans van 2019 genoemd. Bij besloten vennootschappen heb je tevens te maken met een openingsbalans. Deze is wel altijd aanwezig, omdat je hier te maken hebt met een verplichte kapitaal bij de oprichting.

Hoe ziet een voorbeeld openingsbalans eruit?

De openingsbalans wordt altijd vanuit een memoriaal boeking gedaan. Hieronder geven wij een voorbeeld van een beginbalans:

Voorbeeld openingsbalans eenmanszaak / zzp

Stel dat je € 1000 vanuit je privé rekening op de zakelijke rekening stort. Dit is de 1e zakelijke mutatie in jouw bedrijf. Dan is de boeking als volgt:

  • Bank € 1000 (debet)
  • A/Eigen Vermogen € 1.000 (credit)

Voorbeeld openingsbalans bv

Stel dat je de BV hebt opgericht met 18.000 kapitaal. Dit bedrag heb je ook via je prive rekening overgemaakt. Dit is de 1e zakelijke mutatie in jouw bedrijf. Dan is de boeking als volgt:

  • Bank € 18.000 (debet)
  • A/Geplaatst kapitaal € 18.000 (credit)

Stel dat je het bedrag van €18.000 nog niet hebt gestort. De bv is wel al opgericht. Dan ziet de boeking er als volgt uit:

  • Rekening courant DGA € 18.000 (debet)
  • A/Geplaatst kapitaal € 18.000 (credit)

Hieronder tref je een overzicht van een beginbalans, waarbij het kapitaal € 1 is.

openingsbalans boekhouden

 

 

 

 

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.