Wat houdt het begrip middeling in?

Middeling betekent niks anders dan het gemiddelde inkomen berekenen. Je hebt de afgelopen jaren een veranderende inkomen uit Box 1 gehad. De ene jaar heb je een hoog inkomen gehad, en de ander jaar was dat veel lager. Het kan dan zo zijn dat je onnodig teveel belasting hebt betaald.

Met de regeling voor middeling kan je ervoor zorgen dat je het teveel betaalde bedrag aan belasting kan terugvragen. Maar in welke situaties kan je nou te maken hebben met sterk veranderende inkomen? Hieronder geven wij een aantal voorbeelden:

 • Je werkt als ondernemer of freelancer en hebt de ene jaar meer inkomen dan een ander jaar
 • Studenten die net afstuderen en fulltime gaan werken. Deze hebben in de jaren dat ze student waren minder inkomen, terwijl een vaste baan een hoger inkomen tot gevolg heeft.
 • In een bepaald jaar stop je met werken, terwijl je de jaren ervoor wel werkte.
 • Je krijgt in een bepaald jaar een forse vergoeding vanuit je werkgever. Dit kan een bonus zijn, maar ook bijvoorbeeld een ontslagvergoeding.

Wat zijn de voorwaarden voor middeling?

Om de regeling voor middeling te kunnen toepassen, dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. Hieronder geven wij een opsomming hiervan:

 • Je kan alleen drie opvolgende jaren met elkaar middelen. Dus dit betekent bijvoorbeeld dat je niet als volgt kan middelen: 2015 / 2017 / 2018. De reeks moet dus oplopend zijn, zoals 2015/2016/2017.
 • Alleen inkomen uit Box 1, het inkomen uit werk en woning, valt onder de regeling van de middeling. De overige inkomsten en uitgaven uit Box 2 en Box 3 worden dus niet in aanmerking genomen.
 • Er moet binnen 3 jaar na ontvangst van de laatste aanslag Inkomstenbelasting een verzoek ingediend worden bij de Belastingdienst.
 • Er geldt een drempelbedrag van € 545. Dit betekent dat het bedrag aan middeling meer moet zijn dan €545, wil je hiervan een bedrag terugkrijgen
 • Je moet in het tijdvak van middeling wel gewoon in Nederland belasting betaald hebben. Indien je in een bepaald jaar als buitenlands belastingplichtige bent aangemerkt, dan vervalt dit.
 • Middeling geldt derhalve alleen voor de Inkomstenbelasting en niet voor de overige belastingen zoals Omzetbelasting en Vennootschapsbelasting.

Welke gegevens heb je nodig voor middeling?

Om deze regeling te kunnen aanvragen en gebruik ervan te kunnen maken, heb je de volgende documenten en informatie nodig:

 • Aanslag Inkomstenbelasting
  • Inkomstenbelasting totaal Box 1
  • Premie Volksverzekeringen totaal

Heeft middeling gevolgen voor je toeslagen?

Middeling heeft geen gevolgen voor de reeds opgelegde Belastingdienst toeslagen. Hierbij kan je denken aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Dus dit betekent dat je deze regeling kan toepassen, zonder dat eerder verleende toeslagen komen te wijzigen of te vervallen.

Hoe kan je middeling berekenen?

Je kan met een formulier schriftelijk je verzoek indienen. Download hier het formulier om middeling in te vullen en aan te vragen.

middeling regeling belastingdienst

 

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.