Wat is een marge auto?

Er zijn bijzondere regelingen voor de btw. Een daarvan is de margeregeling. Indien je ondernemer bent in de handel van margegoederen, dan mag je de margeregeling toepassen. Een marge auto is een veel voorkomend voorbeeld hiervan.

Stel dat je een nieuwe auto koopt via een dealer. Dan dient de dealer altijd rekening te houden met de btw en dit door te schuiven naar de afnemer. Indien deze auto door een particulier weer op zijn beurt wordt verkocht aan de dealer, dan valt deze auto voortaan de margeregeling. Hierdoor is deze aan te merken als een marge auto. Er zijn nog een aantal andere voorbeelden aan te geven, de Belastingdienst heeft hier een uitgebreid overzicht aangegeven.

Hoe moet je de btw berekenen bij een marge auto?

Als je als ondernemer een marge auto verkoopt, moet je wel de btw berekenen en afdragen. Op je factuur mag je deze btw niet vermelden. Hieronder geven wij een voorbeeld van een berekening die je kan aanhouden bij de vaststelling van de btw bij een marge auto.

Auto ingekocht voor: € 2.000

Voorgenomen winst bij eventuele verkoop: € 1.000 (hiermee bedoelen we wat je aan de verkoop van de auto wilt verdienen)

De BTW conform de margeregeling voor een marge auto wordt dan: 21% van € 1.000 = € 210

Dit bedrag dien je uiteindelijk op te geven bij de Belastingdienst.

De verkoopprijs wordt dan: € 3.210

Hoe moet je de administratie bijhouden bij een marge auto?

De administratie moet aan bepaalde verplichtingen voldoen als je de margeregeling toepast. Dit wordt ook wel de globalisatiemethode genoemd. Je bekijkt dan je totale winstmarge, net zoals bij de reisbureauregeling, en hiervan neem je de btw. Dit doe je specifiek voor de aangiftetijdvak. Je mag wel een negatieve winstmarge verrekenen met positieve winstmarges van een ander tijdvak, mits ze beiden in hetzelfde jaar plaatsvinden. Hieronder tref je een voorbeeld hiervan aan:

marge auto berekening voorbeeld

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.