Wat zijn liquide middelen?

Liquide middelen zijn niks anders dan alle chartale en girale geldmiddelen. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld kasgeld, geld op bankrekeningen, etc..Liquide middelen kunnen als betaal instrumenten gezien worden. Deze gelden worden uitgegeven door een overheid of een andere instantie die door de overheid wordt gecontroleerd. Als er een betaling wordt gedaan door een debiteur, dan nemen je middelen toe. Het tegenovergestelde vindt plaats als jij een crediteur betaalt. Hierdoor worden de middelen verlaagd.

Met deze middelen kan je al jouw zakelijke kosten betalen. Denk hierbij aan autokosten, personeelskosten, belastingen zoals Omzetbelasting en Vennootschapsbelasting. Enkele op te noemen voorbeelden zijn:

  • Kasgelden
  • Bankrekening ING
  • Bankrekening ABN
  • Banksaldo Bunq

Liquide middelen en de boekhouding

Liquide middelen komen op de balans aan de activa (linker) zijde te staan. Deze post vormt een onderdeel van je bezittingen en daardoor komt het aan de activa zijde. Echter moeten we aangeven dat deze post ook aan de passiva zijde kan staan, omdat je bijvoorbeeld rood staat op je zakelijke bankrekening. Dan zijn het juist schulden en moet de post op de passiva (rechter) zijde komen te staan.

liquide middelen en boekhouden

Zijn crypto munten ook liquide middelen?

Crypto munten en  cryptocurrencies voldoen (nog) niet aan de definitie van liquide middelen en kunnen daarom niet onder deze post opgenomen worden. Een cryptomunt wordt door een software aangemaakt en wordt op dit moment niet door de overheid ondersteund. Enkele voorbeelden van cryptocurrencies zijn:

  • bitcoin
  • litecoins

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.