Wat zijn kruisposten?

Kruisposten zijn alle mutaties binnen een onderneming waarbij overboekingen plaatsvinden van tussen liquide middelen. Kruisposten komen op de balans voor en worden altijd als een aparte grootboekrekening geboekt. Een boeking als kruispost betekent dat de liquide middelen niet afnemen. Er is alleen een verschuiving tussen grootboekrekeningen.

kruisposten in de boekhouding

Hoe verwerk je kruisposten in de boekhouding?

Kruisposten kan je via de bankrekening mutaties boeken, indien het een overboeking vanuit een bankrekening naar een andere bankrekening betreft binnen de onderneming. Beide boekingen boek je dan op dezelfde grootboekrekening, waarna het saldo uiteindelijk op nihil dient te komen. Indien je een storting of opname van bank naar kas of andersom hebt gedaan, dan dien dus zowel vanuit het bankboek als het kasboek dezelfde boeking op te nemen. Het saldo van de grootboekrekening dient weer gewoon netjes op nihil uit te komen.

Hoe ziet de journaalpost eruit van kruisposten boekingen?

Hieronder geven wij een voorbeeld van de boeking van een kruispost. Via AdministratieNL wordt dit natuurlijk automatisch en correct voor je gedaan. Stel dat je een bedrag van € 10.000 van de ene bankrekening (ABN Amro) naar een andere bankrekening (ING Bank) stuurt. De boeking ziet er dan als volgt uit:

Boeking bankboek ABN Amro

Rekening 1250: Kruisposten € 10.000 (debet)

Rekening 1100: A/ ABN Amro Bank € 10.000 (credit)

Boeking bankboek ING Bank

Rekening 1000: ING Bank € 10.000 (debet)

Rekening 1250: A/ Kruisposten € 10.000 (credit)

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.