Hoe moet je een eindbalans opmaken?

Een eindbalans is een onderdeel van de balans. Het is een momentopname. Meestal heeft een eindbalans als datum 31 december (met het betreffende jaartal erbij). Je bent verplicht om een eindbalans op te stellen, indien je de aangifte Inkomstenbelasting wilt en gaat invullen. De Belastingdienst vraagt je om deze gegevens in te vullen.

Waar moet je op letten bij een eindbalans?

Je wilt de eindbalans opstellen, maar weet niet waar je moet starten. Het is voor jou een raadsel om de balansposten juist af te werken, zodat deze definitief worden. We hebben voor jou een handige checklist gemaakt, zodat je hiermee aan de slag kan. Zo ben je ervan verzekert dat je een correcte eindbalans kan opmaken.

Je moet de in bezit zijnde activa gaan afschrijven.

Je moet naar de openstaande debiteuren kijken. Check welke debiteuren er openstaan, en ga na of dit correct is.

Bekijk net als bij de post debiteuren het openstaand saldo aan crediteuren. Er mogen geen negatieve bedragen aanwezig zijn. Dit zou impliceren dat je wel hebt betaald, maar geen factuur hebt ingeboekt.

Controleer of de eindsaldo van je banksaldi overeenkomen met de saldo’s op je bankafschriften. Komt dit overeen? Dan hoef je voor deze post niks meer te doen. Heb je ook kasmutaties? Bekijk dan of je kassaldo overeenkomt met het saldo op je eindbalans.

  • Nog te verwerken posten

Deze worden ook wel de vraagposten genoemd. Dit zijn mutaties die nog openstaan. Deze zou je moeten verwerken of toewijzen.

Bekijk de posten privé opnamen en stortingen. Kloppen deze totalen? Verwerk ze dan in de post Eigen Vermogen.

  • Schulden

Heb je bijvoorbeeld leasecontracten? Het eindsaldo op je eindbalans moet kloppen met de overzichten uit je leasecontracten. Een veelal gemaakte fout is dat de rente niet wordt geboekt als rentekosten, maar juist als balanspost wordt opgenomen. Dit is niet correct.

Hoe ziet een eindbalans eruit?

Hieronder geven wij een voorbeeld van een eindbalans.

eindbalans voorbeeld activa

eindbalans voorbeeld passiva

 

 

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.