Wat betekent de term DGA?

De term DGA is een afkorting voor directeur-grootaandeelhouder. In Nederland bestaat een groot gedeelte van de BV’s uit een eenpersoons BV. Stel dat je een zzp’er bent, en je maakt de keuze om dit binnen een bv sfeer te doen. Dan zal je waarschijnlijk een DGA (directeur-grootaandeelhouder) zijn. Dit zijn BV’s waarbij zowel eenzelfde persoon zowel de grootaandeelhouder en directeur is.

Je wordt door de Belastingdienst aangemerkt als een DGA, indien je 5% of meer aandelen bezit in een BV en tevens de directeur bent. Dit betekent dat je een aanmerkelijk belang hebt. Het inkomen dat je uit een aanmerkelijk belang ontvangt, wordt in box 2 binnen de inkomstenbelasting geheven.

Wat is de hoogte van het DGA salaris, het gebruikelijk loon?

Het DGA salaris ofwel het gebruikelijk loon dient een minimum bepaalde hoogte te hebben. Dit is door de Belastingdienst vastgesteld. Hieronder tref een overzicht hiervan:

  • 2021: € 47.000
  • 2020: € 46.000
  • 2019: € 45.000
  • 2018: € 45.000
  • 2017: € 45.000

rekening courant DGA met de BV

Alle bedragen die tussen jou en jouw BV plaatsvinden, worden geboekt op een zogenoemde rekening courant. Indien je meer of minder hebt opgenomen dan bijvoorbeeld je DGA salaris, dan ontstaat er een rekening courant positie. Of je laat bijvoorbeeld een privé rekening betalen via de BV. Dit is een rekening van de BV, waarbij er uiteindelijk een vordering of schuld naar voren komt. De rekening courant is niet hetzelfde als een lening en de Belastingdienst bekijkt dit ook deze manier.

Rente rekening courant DGA met de BV

Indien de rekening courant positie minder is dan €17.500, dan hoef je geen rekening te houden met rente. Je hebt in bepaald jaar net even meer geld nodig dan je dga salaris, en keert wat meer uit naar jezelf. Hierdoor ontstaat er een rekening courant positie. Maar let wel op: de Belastingdienst gaat de komende jaren extra aandacht hieraan besteden en probeert het excessief misbruik hiervan te voorkomen.

Hoe kan je afrekenen met een rekening courant?

Stel dat je rekening courant met je eigen BV te hoog wordt en de Belastingdienst kaart dit aan via een onderzoek. Wat moet en kan je dan doen?

  • Je kan richting de Belastingdienst aangeven dat je de teveel opgenomen bedragen weer gaat aflossen. Dit betekent dat je een betalingsschema overhandigd, waarin je aangeeft in welke mate en in welke vorm de aflossing gaat plaatsvinden.
  • Een ander optie is dat de rekening courant positie wordt aangemerkt als een dividend uitkering, waarbij je uiteindelijk dividendbelasting moet gaan betalen. Dit zorgt er in ieder geval voor dat de rekening courant positie wordt verlaagd.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.