DGA salaris; wat speelt er allemaal

Als dga ben je als werknemer in dienst van je eigen BV. Het DGA salaris ofwel het gebruikelijk loon dient een minimum bepaalde hoogte te hebben. Dit is door de Belastingdienst vastgesteld. Hieronder tref je een overzicht hiervan:
  • 2021: € 47.000
  • 2020: € 46.000
  • 2019: € 45.000
  • 2018: € 45.000
  • 2017: € 45.000

Indien je het DGA salaris toepast, dan zijn deze kosten natuurlijk aftrekbaar voor de Vennootschapsbelasting.

Is het DGA salaris verplicht?

De Belastingdienst heeft een minimum loon aan, maar stel dat je helemaal niet dergelijke inkomsten hebt, ben je dan nog steeds verplicht om dit bedrag aan te houden?

Gelukkig is het antwoord hierop: nee. De Belastingdienst zal zeker niet moeilijk doen in situaties waarin er nog geen voldoende omzet wordt gedraaid om het dga salaris uit te kunnen betalen. Indien er geen voldoende liquiditeit is in de onderneming, dan kan je natuurlijk ook niks uitkeren aan jezelf. Hierdoor hoef je dus geen rekening te houden met de dga loon. Op het moment dat de situatie wijzigt, en er wel voldoende middelen beschikbaar zijn, dan dien je eventueel wel hiermee rekening te houden.

In de volgende situaties hoeft een dga loon niet verplicht toegepast te worden:

  • indien je eventueel een startende ondernemer bent
  • bij parttime ondernemers
  • indien er sprake is van structureel verlies

DGA salaris bij startende ondernemers

Je bent een startende ondernemer en weet niet wat je moet doen met de dga loon. Geen paniek. Je hoeft van de Belastingdienst geen rekening te houden met de dga loon c.q. gebruikelijk loon, mits je geen voldoende middelen hebt. Dus dit betekent dat je in de beginfase ook gewoon geen loon kan uitkeren aan jezelf, waardoor je geen Loonheffingen verschuldigd bent. Maar hoe moet je dit nou aangeven om achteraf geen gedoe te hebben. Je kan het beste een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst, waarin je verzoekt om verlaging van het gebruikelijk loon c.q. dga salaris. Daarnaast kan je ook gewoon natuurlijk de aangifte als nihil opsturen, waardoor je geen Loonheffing hoeft te betalen.

DGA salaris bij parttime ondernemers

Stel dat je een DGA bent, maar je voert ook elders werkzaamheden uit voor een ander bedrijf waarbij je in loondienst bent. Het dga salaris c.q. gebruikelijk loon kan dan verlaagt worden naar rato. Je hoeft dan niet voor de volle pond rekening te houden met het dga salaris.

DGA salaris bij structureel verlies

Stel dat jouw bedrijf structureel verlies maakt, en er geen ruimte is om salaris uit te keren. Dan is het natuurlijk ook niet verplicht om de dga loon uit te keren. Let wel: de bewijslast ligt bij de ondernemer. Je dient dus altijd dit te kunnen aantonen en de beredenering te kunnen laten zien. Indien je verliezen van jouw onderneming wilt verrekenen met winsten van andere jaren, dan kan je de verliesverrekening toepassen.

Wat moet je zeker niet doen

Je bent een DGA en ontvangt nog geen salaris van je eigen BV. Om achteraf problemen met de Belastingdienst te voorkomen, moet in ieder geval op de volgende 2 zaken letten:

  • Indien je nog geen dga salaris ontvangt, mag je geen dividend uitkeren. Voordat je dividend mag uitkeren, moet je allereerst een dga loon genieten, waarna je natuurlijk wel gewoon dividend kan uitkeren.
  • Daarnaast moet je ook geen rekening courant positie opbouwen. Dit is een rekening van de BV, waarbij er uiteindelijk een vordering of schuld naar voren komt. De rekening courant is niet hetzelfde als een lening en de Belastingdienst bekijkt dit ook deze manier.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.