Hoe werkt de BTW?

Btw (Omzetbelasting) is de belasting die je betaalt over jouw omzet. Per maand, kwartaal of jaar moet je de aangifte indienen en eventueel ook betalen of terugontvangen. Omzetbelasting die je zelf betaald hebt voor je inkopen en kosten, mag je dan ook natuurlijk aftrekken. De rechtsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak, vof of bv) is voor de berekening van de omzetbelasting niet van belang.

Deze belasting is een bijzondere belasting. Als ondernemer ben jezelf verantwoordelijk voor het toepassen van het juiste tarief en de afdracht richting de Belastingdienst. Het vaststellen van het juiste tarief is echter minder eenvoudig dan het lijkt. Bovendien worden veel goederen in het buitenland gekocht of naar het buitenland verkocht, waardoor je te maken krijgt met andere wettelijke regels.

Welk btw tarief moet je hanteren?

Het standaardtarief is 21%. Maar soms moet je 9% of 0% rekenen. Ook kan je in sommige gevallen een vrijstelling krijgen. In de volgende situaties moet je een ander tarief dan 21% rekenen:

  • Bepaalde diensten vallen onder het 9% tarief. Bijvoorbeeld als je fietsen repareert of kappersdiensten verzorgt.
  • Voor bepaalde goederen reken reken je 9% tarief. Bijvoorbeeld voor voeding, boeken en geneesmiddelen.
  • Voor bepaalde goederen reken reken je 0% tarief. Hierbij valt te denken aan internationaal personenvervoer.
  • In sommige gevallen geldt de btw verlegd regeling.

btw berekenen

Wat houdt de btw verhoging 2019 nou precies in? Op 1 januari 2019 is het lage tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit heeft verschillende effecten die de normale consument en de ondernemer raken. Lever je als ondernemer producten of diensten die onder het lage tarief vallen? Dan moet je voortaan rekening houden met 9% en niet meer met 6% omzetbelasting. De verhoging is bij wet nu definitief vastgesteld.

BTW aangifte doen

Als ondernemer voor de omzetbelasting moet je aangifte doen. Je geeft in de aangifte de btw aan die je hebt berekend aan jouw klanten, en je geeft de omzetbelasting aan die je kan aftrekken. De aangifte kan je op verschillende manieren doen. Je kan op 3 verschillende manieren aangifte doen.

Welke btw is aftrekbaar?

Als je kosten maakt voor je onderneming, brengen leveranciers je btw in rekening. Deze btw kan je aftrekken van de btw die je over jouw omzet aan de Belastingdienst betaalt. Dit wordt aftrekken als voorbelasting genoemd.

Wat is een btw nummer?

Als je onlangs jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de kvk, dan heb je gezien dat je daar direct een btw nummer hebt gekregen. Daarnaast ontvang je per post vanuit de Belastingdienst een officiële toekenning van jouw nummer. Het nummer bestaat uit 14 tekens.

Hoe moet je Omzetbelasting suppletie c.q. correctie doen?

Je hebt in vorige tijdvakken de btw niet correct aangegeven. Je moest nog een aantal facturen inleveren, echter was er te laat mee. Er is te veel of te weinig btw aangegeven via de reguliere btw aangifte. Wat nu? Geen paniek. Je hebt altijd de mogelijkheid om een correctie Omzetbelasting in te dienen, de zogenoemde btw suppletie aangifte.

Bijtelling auto berekenen

Wanneer moet je rekening houden met de bijtelling auto? Je hebt een zakelijke auto en rijdt er ook privé mee, dan geldt dat je de bijtelling moet toepassen. Is daarnaast de btw op brandstof en benzinebonnen aftrekbaar? Is er sprake van marge auto.

Omzetbelasting terugvragen zonnepanelen in 3 stappen geregeld

Btw terugvragen zonnepanelen? Je hebt zonnepanelen gekocht voor jouw woning en wilt gebruik maken van de regeling om omzetbelasting terug te vragen. De uiteindelijke investering in zonnepanelen verdien je hierdoor sneller terug. Maar hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn nou de voorwaarden.

Wat is de kleineondernemersregeling (kor)?

Moet jij als ondernemer een bedrag van minder dan € 1.883 per jaar betalen aan omzetbelasting? Dan kan je misschien in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. Je hoeft dan geen of een klein gedeelte van de omzetbelasting te betalen.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.