Wat is een btw nummer?

Als je onlangs jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de kvk, dan heb je gezien dat je daar direct een btw nummer hebt gekregen. Daarnaast ontvang je per post vanuit de Belastingdienst een officiële toekenning van jouw nummer. Het nummer bestaat uit 14 tekens.

Hoe moet je een btw nummer aanvragen?

Zoals eerder aangegeven hoef je geen nummer meer aan te vragen via de Belastingdienst of kvk. Je krijgt automatisch een nummer vanuit de kvk.

Waaruit bestaat het btw nummer?

Het btw nummer staat uit het volgende:

  • landcode NL
  • RSIN of BSN
  • B01, B02, etc. toevoeging

Het nummer bestaat zoals eerder gezegd uit 14 tekens. Allereerst de landcode “NL” en hierna een fiscaal nummer tezamen met een code van 3 tekens. Bij een eenmanszaak of een zzp’er is het fiscale nummer gelijk aan de BSN van de eigenaar. Bij VOF’s en BV’s wordt dit vervangen door een unieke RSIN die door de kvk is uitgegeven.

BTW nummer controleren doe je zo!

Wil je het nummer van een klant in Nederland controleren? Of  juist van een klant of relatie uit een ander EU land? Dit kan je doe via het zogenoemde VIES systeem.

btw nummer opzoeken

Waarom moet je het btw nummer controleren?

Stel dat het nummer van je EU klanten niet klopt. Dan kan je een aanslag en boete krijgen. Controleer daarom of het nummer van jouw klant klopt. Heb je gezien dat dit nummer niet klopt? Neem dan contact op met je relatie en vraag dit direct na. Maak eventueel hiervan een aantekening, zodat je dit kan laten zien tijdens een controle van de Belastingdienst.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.