Wat is mijn betalingskenmerk belastingdienst?

Stel dat je een aanslag van de Belastingdienst wilt betalen. Je bent echter de aanslag of acceptgiro kwijtgeraakt en wilt de betalingskenmerk belastingdienst achterhalen. Jaarlijks ontvang je natuurlijk een hoop brieven van de Belastingdienst en het kan soms voorkomen dat je een aantal brieven kwijtraakt. Geen paniek.

Met het hulpmiddel zoekhulp betalingskenmerk van de belastingdienst, heb je zo weer het betalingskenmerk of aanslagnummer bepaald. Je kan natuurlijk indien je de berichtenbox van de Belastingdienst hebt geactiveerd, ook hier inloggen en de aanslagen terugvinden.

betalingskenmerk belastingdienst zoekenWaarom is het handig en verplicht om bij de betaling het betalingskenmerk aan te geven?

Om een correcte afboeking en correcte administratie te hebben, verplicht de Belastingdienst om het betalingskenmerk in te vullen. Zo weet de Belastingdienst per ondernemer precies wat er openstaat. Natuurlijk is dit ook handig voor jou, want je loopt het risico om een boete te krijgen als de betaling niet goed gekoppeld kan worden. Dit wil je natuurlijk liever niet.

Wat betekenen de letters op de aanslagen die je van de Belastingdienst ontvangt?

De Belastingdienst vermeld op elke aanslag een specifieke aanslagnummer. Dit bestaat meestal uit je BSN of RSIN, tezamen met een letter. Deze lettercode geeft de belastingsoort aan. Zo kan je een aanslag voor de Omzetbelasting of Loonheffing ontvangen. Bij alle belastingsoorten wordt een apart en uniek letter aangegeven. Hieronder tref je een lijst met alle letters die de Belastingdienst gebruikt tezamen met de betekenis:

Loonheffing

  • L – Loonheffing
  • A – Loonheffing naheffing

Omzetbelasting

  • B – Omzetbelasting
  • F – Omzetbelasting naheffing

Motorrijtuigenbelasting

  • M – Motorrijtuigenbelasting
  • Y – Motorrijtuigenbelasting naheffing

Inkomstenbelasting + Zorgverzekeringswet

  • H – Inkomstenbelasting
  • W – Zorgverzekeringswet

Overig

  • V – Vennootschapsbelasting
  • T – Toeslagen

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.