Wat zijn afschrijvingen?

Afschrijvingen betekenen letterlijk boekhoudkundige waardedalingen van bedrijfsmiddelen. Bedrijfsmiddelen (zoals de aanschaf van een auto, laptop, machine, etc.) mogen  van de Belastingdienst niet in 1x als kosten genomen worden. Is het bedrag van de aanschaf van een bedrijfsmiddel lager dan € 450? Dan kan en mag je de aanschaf wel als direct als kosten nemen.

Stel dat je een auto koopt van € 10.000. Dan mag je dit bedrag niet in 1x als kosten nemen. Je moet de auto activeren op je balans, en uiteindelijk jaarlijks een bedrag als kosten nemen. De reden hiervoor is vanwege het feit dat de bedrijfsmiddelen een aantal jaren meegaan, en daardoor kan je niet alle kosten aftrekken in het jaar van aanschaf.

Welke bedrijfsmiddelen vallen onder de afschrijvingen?

Hieronder tref je een aantal voorbeelden van bedrijfsmiddelen:

  • Auto’s
  • Computers
  • Machines
  • Gereedschappen
  • Gebouwen

Er zijn nog tal van andere bedrijfsmiddelen te noemen. Belangrijkste is dat een bedrijfsmiddel op je balans komt wanneer de totale investering > €450. Dan dien je rekening te houden met afschrijvingen over meerdere jaren. Is de investering lager, dan kan je deze direct van je omzet aftrekken als kosten.

Hoe kan je afschrijvingen berekenen?

Heel vaak worden er natuurlijk auto’s gekocht voor het zakelijke gebruik. Wij geven een voorbeeld van de afschrijving auto ter verduidelijking, waarin wij de afschrijvingen compleet voor je uitzetten.

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.