Wat zijn aanloopkosten?

Aanloopkosten zijn kosten die gemaakt worden, voordat jouw bedrijf is gestart. De oprichting bij de Kamer van Koophandel heeft nog niet definitief plaatsgevonden, en je bent nog onzichtbaar voor de Belastingdienst. Echter je maakt nu wel zakelijke kosten die betrekking hebben op jouw toekomstige bedrijf. De datum van je oprichting is dus later dan de datum van de gemaakte kosten. Dan spreken we over aanloopkosten.

Wanneer zijn aanloopkosten aftrekbaar?

Indien de kosten een zakelijk karakter hebben, dan zijn ze aftrekbaar. Hierbij moeten de kosten wel daadwerkelijk betrekking hebben op je ondernemersactiviteiten. Kosten die je normaal gesproken voor de start van je onderneming maakte, zijn niet aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een telefoonabonnement. Je kan onder bepaalde voorwaarden ook gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten, echter is het wel van belang dat je voldoet aan de bewaarplicht.

is de btw ook aftrekbaar bij aanloopkosten?

Ja. De btw op de facturen en bonnen die je hebt aangemerkt als aanloopkosten, is tevens aftrekbaar. Nadat de Belastingdienst je heeft geaccepteerd als btw ondernemer dan kan je de genoemde bedragen aangeven als voorbelasting en hierdoor deze btw terugvragen.

Voorbeelden van aanloopkosten

Hieronder tref je een overzicht van veelvoorkomende voorbeelden van aanloopkosten:

  • Kosten website
  • Kosten administratie
  • Advieskosten
  • Hostingkosten
  • Aanschaf van laptops
  • Aanschaf van kantoorartikelen

De boekhouder van Nederland

We laten je graag zien waarom we de nr. 1 boekhouder van Nederland zijn.

1.500+ ondernemers gingen je voor!

Ontdek waarom meer dan 1.500 ondernemers reeds voor AdministratieNL hebben gekozen.

Online en betaalbare boekhouder

100% online

Beste service

Wil jij ook je boekhouding online geregeld hebben? Via je persoonlijke dashboard heb je 24/7 toegang tot je administratie en cijfers. Wel zo handig!

Hebben we je overtuigd?

AdministratieNL is de meest gekozen boekhouder van Nederland. Betaalbaar en Betrouwbaar.

Scherp tarief? Waarom niet. Profiteer van onze scherpe tarieven.