Is het verplicht om een jaarrekening op te laten stellen?

Alle BV’s moeten ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de KvK. Dit is wettelijk verplicht. Derhalve is het ook wettelijk verplicht om een jaarrekening op te laten stellen. Echter je bedrijfsgrootte bepaald aan welke eisen de jaarrekening dient te voldoen.

Het grootste gedeelte van de bestaande BV’s in Nederland vallen onder de bedrijfsklasse micro of klein. Hierdoor is het voldoende om een beperkte balans te deponeren bij de KvK.

Binnen al onze abonnementen wordt de KvK deponering van je B.V. op basis van een beperkte of verkorte balans verzorgd. Hiervoor hoef je dus niet extra te betalen.

Heb je een eenmanszaak, V.o.F. of ben je een ZZP’er? Dan is het niet verplicht om een jaarrekening te laten opstellen.

Waaruit bestaat de jaarrekening?

Je bedrijfsgrootte is bepalend voor de vraag welke financiële informatie je openbaar moet maken via de Kamer van Koophandel. Hieronder vind je een overzicht per bedrijfsklasse.

Een onderneming valt in een bepaalde bedrijfsklasse als de jaarrekening 2 jaar achter elkaar voldoet aan minimaal 2 van de onderstaande kenmerken.

Indeling bedrijfsklasse KvK

bedrijfsklasse kvk

Check je deponering

Wil je weten of je jaarrekening goed bij KvK is aangekomen? Je kunt eenvoudig zelf controleren of de deponering verwerkt is.

  • Ga naar de website van de KvK
  • Typ je KvK-nummer in of de naam van je bedrijf.
  • Ga naar ‘Jaarrekeningen’ en bekijk de boekjaren.
  • Staat je boekjaar erbij, dan weet je dat deze is verwerkt.

Bedrijfsklasse micro en klein

De jaarrekening bestaat uit:

  • beperkte (micro) of verkorte (klein) balans
  • beperkte toelichting

Binnen al onze abonnementen wordt de KvK deponering van je B.V. op basis van een beperkte of verkorte balans verzorgd. Hiervoor hoef je dus niet extra te betalen.

online boekhouden helpdesk

Jaarrekening voor commerciële doeleinden

Voor het opstellen van de jaarrekening voor jouw onderneming ben je bij AdministratieNL aan het juiste adres. De jaarrekening is de financiële verantwoording van je onderneming. Je wilt bijvoorbeeld een lening via de bank aanvragen of een leaseovereenkomst aangaan, en hiervoor wordt een jaarrekening rapport van je gevraagd. Wij kunnen dit voor je opmaken tegen een vast tarief van € 250,-.